składniki:
100g makaronu ryżowego
1/2 pęczka szparagów
100g tofu naturalnego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pasty tamaryndowej
1/2 łyżki ksylitolu/innego słodzika
1/3 łyżki płatków chilli
pieprz, sól do smaku
podprażone orzechy nerkowca i posiekany szczypiorek do podania
sposób wykonania:
tofu dobrze odsączyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem.
szparagi pokroić na podłużne części. wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce.
makaron przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
olej sezamowy rozgrzać na patelni, dodać pokrojone tofu, zmniejszyć trochę ogień
i smażyć aż tofu się zarumieni i stanie lekko chrupkie.
wtedy dodać pokrojone szparagi - oprócz części z główkami
(jeśli szparagi są świeże wystarczy dodać je na patelnię, gdy mrożone, można je najpierw ugotować 3 min w lekko osolonej wodzie lub też od razu wrzucić na patelnię)
na patelnię dodać gotowy makaron, główki szparagów, podsmażać około 2 minut.
dodać sos i wszystko dokładnie wymieszać podsmażając jeszcze chwilę.
podawać z podprażonymi nerkowcami i posiekanym szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz