1 sty 2018

pad thai tamaryndowe ze szparagami i tofu


składniki:

100g makaronu ryżowego
1/2 pęczka szparagów
100g tofu naturalnego
1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pasty tamaryndowej
1/2 łyżki ksylitolu/innego słodzika
1/3 łyżki płatków chilli
pieprz, sól do smaku

podprażone orzechy nerkowca i posiekany szczypiorek do podania


sposób wykonania:

tofu dobrze odsączyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem.
szparagi pokroić na podłużne części.  wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce.
makaron przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

olej sezamowy rozgrzać na patelni, dodać pokrojone tofu, zmniejszyć trochę ogień 
i smażyć aż tofu się zarumieni i stanie lekko chrupkie. 

wtedy dodać pokrojone szparagi - oprócz części z główkami
 (jeśli szparagi są świeże wystarczy dodać je na patelnię, gdy mrożone, można je najpierw ugotować 3 min w lekko osolonej wodzie lub też od razu wrzucić na patelnię)

na patelnię dodać gotowy makaron, główki szparagów, podsmażać około 2 minut.
dodać sos i wszystko dokładnie wymieszać podsmażając jeszcze chwilę.

podawać z podprażonymi nerkowcami i posiekanym szczypiorkiem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz