składniki:
- 80g makaronu z brązowego ryżu
- 1/2 kostki tofu naturalnego (90g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łodyga selera naciowego + parę liści
- 3 rzodkiewki
- kawałek świeżego imbiru (ok.1cm)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 papryczki chilli pozbawionej pestek
- garść liści jarmużu
- posiekany gruby szczypior
- garstka ulubionych kiełków
- 1/2 szklanki wody
- 2,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonek papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka ksylitolu (można zastąpić brązowym cukrem)
- 1 łyżka podprażonych ziaren sezamu
- posiekany szczypior
sposób przygotowania:
tofu odsączyć z zalewy, dość grubo owinąć ręcznikiem papierowym i postawić ciężki przedmiot, by odsączyć nadmiar płynu.
w tym czasie pokroić warzywa. paprykę w cienkie podłużne kawałki, seler naciowy i rzodkiewki w półkola.
posiekać chilli, imbir i czosnek.
wymieszać wszystkie składniki na sos (woda, sos sojowy, przyprawy, ksylitol).
porządnie rozgrzać patelnię z łyżeczką oleju. tofu pokroić w kosteczkę, po czym podsmażać po 2-3 min z każdej strony.
następnie odłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć.
na tej samej patelni, na mniejszym ogniu podsmażyć chilli, imbir i czosnek.
następnie dodać wszystkie warzywa, szczypior oraz kiełki. podlać odrobiną wody i dobrze wymieszać.
gdy warzywa zmiękną dodać tofu i całość zalać sosem. zwiększyć ogień i od czasu do czasu mieszając poczekać aż większość wody odparuje.
ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, a następnie gorący dodać do warzyw. wszystko dokładnie wymieszać.
podawać z sezamem i posiekanym szczypiorkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz