składniki:
100g brokuła
1/2 pęczka szparagów
200g cukini
2 garście liści jarmużu
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka czarnuszki,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku
50g naturalnego brązowego ryżu
zielony ogórek, posiekany szczypiorek
sposób wykonania:
ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
brokuł podzielić na mniejsze różyczki, szparagi i cukinię pokroić na mniejsze części.
na patelnię wlać około 3/4 szklanki wody, rozgrzać i dodać brokuła. dusić pod przykryciem około 5 min aż zmięknie. wtedy dodać szparagi (bez główek), cukinię, łyżeczkę oleju. smażyć, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. wrzucić też przyprawy i główki szparagów, a pod sam koniec liście jarmużu.
podawać z ryżem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz