27 sty 2018

grubiutki placek z kapustą po azjatycku

a to dzisiejszy szalony pomysł, który powstał w wyniku połączenia trzech przepisów i własnych wizji:p




składniki:

- 250g białej kapusty
- 1 łodyga selera naciowego
- garstka liści selera naciowego, rzodkiewki
(można użyć dowolnych warzywnych liści)
- 1/3 pęczka grubego szczypioru
 - kawałek świeżego imbiru (ok.1cm) 
- mała szczypta soli
- łyżeczka oleju rzepakowego

- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 niecała łyżeczka ksylitolu
- pieprz do smaku
- woda do podlania

- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka sezamu
- 1/3 pęczka szczypiorku 


sposób przygotowania:

kapustę pokroić w cienkie paski, seler w talarki, liście, imbir i szczypior posiekać.
w garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa.  dodać szczyptę soli, porządnie wymieszać.
zmniejszyć ogień i mieszając poczekać aż kapusta nieco zmniejszy objętość.
wtedy podlać odrobiną wody, dodać sos sojowy oraz przyprawy, zamieszać. 
dusić pod przykryciem około 20 min, aż kapusta zmięknie. od czasu do czasu zamieszać i ewentualnie podlać wodą. 
gdy będzie gotowa - poczekać aż wystygnie.

przygotowane warzywa pokroić na mniejsze części. wrzucić do dużej miski i porządnie połączyć z mąką, wodą, sezamem i szczypiorkiem. ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.

mocno rozgrzać nieprzywieralną patelnię, po czym nieco zmniejszyć ogień i rozprowadzić na niej ciasto. smażyć bez tłuszczu do momentu, gdy zacznie odchodzić od patelni, po czym przewrócić na drugą stronę.

przyrumieniony placek posypać szczypiorkiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz