1 lut 2018

sojowo-cytrynowy makaron ryżowy z topinamburem i liśćmi kalafiora






składniki:

- 100g makaronu ryżowego

- 150g topinamburu
- liście z jednej główki kalafiora (miękkie części) 
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli pozbawionej pestek 
- niecała łyżka oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 1,5 łyżeczki ksylitolu
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka podprażonego sezamu
- posiekany szczypiorek
- sól, pieprz


sposób przygotowania:

makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

topinambur ze skórką i liście kalafiora umyć dokładnie, po czym osuszyć.
cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 
sos sojowy połączyć z 1 łyżką soku z cytryną, resztę soku zachować.
pokroić warzywa: topinambur w talarki, liście na mniejsze części, czosnek i chilli posiekać.

na patelni rozgrzać dobrze olej. dodać czosnek i chilli, poczekać 15 sek. i dodać ksylitol.
zmniejszyć ogień i mieszając - smażyć ok. 1 minuty. 

gdy się skarmelizują, dodać liście kalafiora, szczyptę soli i smażyć ok. 2 min - aż zmniejszą objętość. wtedy dodać topinambur i przygotowany sos sojowy i smażyć kolejne 2-3 min mieszając. 

dodać makaron, pozostały sok z cytryny, jej skórkę, natkę pietruszki i dokładnie wszystko wymieszać. dosypać też sezam.

podawać z posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz