składniki:
- 100g makaronu ryżowego
- 150g topinamburu
- liście z jednej główki kalafiora (miękkie części)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli pozbawionej pestek
- niecała łyżka oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 1,5 łyżeczki ksylitolu
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka podprażonego sezamu
- posiekany szczypiorek
- sól, pieprz
sposób przygotowania:
makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu.
topinambur ze skórką i liście kalafiora umyć dokładnie, po czym osuszyć.
cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
sos sojowy połączyć z 1 łyżką soku z cytryną, resztę soku zachować.
pokroić warzywa: topinambur w talarki, liście na mniejsze części, czosnek i chilli posiekać.
na patelni rozgrzać dobrze olej. dodać czosnek i chilli, poczekać 15 sek. i dodać ksylitol.
zmniejszyć ogień i mieszając - smażyć ok. 1 minuty.
gdy się skarmelizują, dodać liście kalafiora, szczyptę soli i smażyć ok. 2 min - aż zmniejszą objętość. wtedy dodać topinambur i przygotowany sos sojowy i smażyć kolejne 2-3 min mieszając.
dodać makaron, pozostały sok z cytryny, jej skórkę, natkę pietruszki i dokładnie wszystko wymieszać. dosypać też sezam.
podawać z posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz