1 sty 2018

szybkie warzywne curry

 curry z warzywnych resztek, które znalazłam w lodówce :)





składniki:

2 większe różyczki kalafiora
kawałek dyni (około 150g)
1/2 papryki
pomidor
kawałek świeżego imbiru
2 garście liści jarmużu
1 łyżka oleju rzepakowego

1/2 szklanki wody
2/3 łyżeczki garam masala
2/3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 1 łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku

50g naturalnego brązowego ryżu

kawałek świeżego ogórka
kiełki brokułu
posiekany szczypiorek


sposób wykonania:

ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. w czasie gotowania zająć się przygotowaniem curry.

wszystkie warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
pomidora i dynię (jeśli nie jest to hokkaido) najpierw obrać ze skórki. imbir posiekać drobno.

 na patelni rozgrzać łyżkę oleju. podsmażyć imbir na mniejszym ogniu. 
dodać kalafior, paprykę, dynię, chwilę podsmażać. dodać przyprawy, wymieszać.
dodać pomidora, sos sojowy i pieprz, chwilę podsmażać.

wlać pół szklanki wody, gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut aż warzywa będą miękkie
od czasu do czasu mieszać, tak by woda nieco odparowała i sos zgęstniał.
pod koniec dodać porwane liście jarmużu, doprawić pieprzem do smaku.

podawać z ryżem, świeżym ogórkiem, posypane szczypiorkiem i kiełkami brokuła :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz