26 sty 2018

bezglutenowe spaghetti w sosie pomidorowo-dyniowym

wiem, że telefoniczne wieczorne zdjęcia nie zachwycają,
ale danie wyszło przepyszne :)
znowu wczorajsza kolacja:



składniki:

- 100g kukurydzianego makaronu spaghetti
(można zastąpić jakimkolwiek:p)

- 1 większy pomidor
- kawałek dyni (ok. 250g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 małej papryczki chilli pozbawionej pestek
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- posiekana świeża bazylia
- dowolne kiełki (u mnie brokuła)

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- pieprz do smaku

 - posiekana świeża bazylia
- posiekany szczypiorek


sposób przygotowania:

dynię, pomidora obrać ze skórki, selera pozbawić zbędnych nitek. 
następnie pokroić wszystkie warzywa w niewielką kostkę. chilli posiekać drobno.

na rozgrzany na patelni olej wrzucić chilli, dynię i seler, chwilę podsmażać, po czym zmniejszyć ogień,  podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż dynia nieco zmięknie. dodać imbir i gałkę muszkatołową.

następnie wrzucić pomidory, dodać resztę przypraw, sos sojowy i dalej chwilę dusić od czasu do czasu mieszając. 

ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. 
do sosu dodać kiełki i świeżą bazylię, wymieszać i pozwolić by woda odparowała, a sos zgęstniał.

gorący makaron dodać na patelnię i wszystko dokładnie połączyć.
posypać świeżą bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz