11 gru 2017

muffinki dyniowo-lawendowe




składniki:
(7 muffinek)

- 1/2 szklanki puree z dyni
-1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
 - 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (z brązowego ryżu)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok.2-3 łyżek ksylitolu (do smaku)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni

- łyżka suszonej lawendy 
- 1/3 szklanki wrzątku 

- suszona lawenda i wiórki kokosowe do posypania


sposób przygotowania:

zalewamy łyżkę suszonej lawendy wrzątkiem i parzymy około 3-5 min. studzimy. 
w jednej misce łączymy mokre składniki (puree, mleko, ocet, napar lawendowy). 
dokładnie mieszamy łyżką. 

w drugiej misce łączymy wszystkie suche i dodajemy je do mokrych. 
miksujemy lub mieszamy trzepaczką do połączenia składników. 
gdyby była zbyt zbita, dodajemy więcej roślinnego mleka.

przelewamy do foremek na muffiny, posypujemy lawendą, kokosem 
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz