21 sie 2017

pieczone naleśniki gryczane

 znowu naleśniki, ale co poradzę, że spodobało mi się ich pieczenie:p
tutaj można formować zarówno cieniutkie naleśniki, jak i mniejsze troszkę grubsze placuszki.
pełna dowolność, a z mojej strony podstawowy przepis :)





składniki:
(na 4 cieniutkie nie za duże naleśniki)

- 50g mąki gryczanej
- 100ml wody niegazowanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego


sposób wykonania:

piekarnik nagrzać do 190 stopni.
wszystkie składniki dokładnie zblendować za pomocą blendera 
i odstawić na ok. 5 min do lekkiego zgęstnienia.
na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, za pomocą łyżki, nalewać i rozprowadzać masę,
formować dowolnej wielkości naleśniki lub placki. 
 wstawić do piekarnika na 10 min. 

 podawać z dowolnymi dodatkami (np. masłem orzechowym i owocami)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz