22 sie 2017

makaron ryżowy z owocami morza




składniki:
(na 2 solidne porcje)
 
- paczka mrożonych owoców morza
- paczka makaronu ryżowego (200g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
-  siekana natka pietruszki
- chilli sproszkowanego, pieprz cayenne (płaska łyżeczka)
- sól i pieprz do smaku

- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
- 1/2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie cukier trzcinowy)

- siekany szczypiorek
- garść orzeszków ziemnych niesolonych prażonych

  
sposób wykonania:

wcześniej rozmrozić owoce morza. gdy są już gotowe, przemyć je letnią bieżącą wodą.
imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.
przygotować sos: połączyć dokładnie sos sojowy, sok z limonki i ksylitol.
makaron ugotować (lub zalać gorącą wodą) wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju sezamowego, zmniejszyć ogień, odczekać chwilę. 
następnie podsmażyć imbir i czosnek ok. 2 min.
dodać owoce morza, smażyć ok. 5-7 min (aż odparuje woda)
dodać sól, pieprz, chilli, natkę pietruszki, ew. 1/2 łyżki oleju sezamowego, 
następnie dodać makaron i wszystko razem wymieszać.
wlać przygotowany wcześniej sos i po raz kolejny dokładnie wymieszać.
przyprawić solą, pieprzem do smaku.

podawać posypane orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz