23 sie 2017

jagielnik waniliowo-sezamowy z rabarbarem i malinami

połączyłam dwa przepisy, dodałam coś od siebie i tak oto wyszedł spory sernik jaglany!





składniki:
(tortownica 21 cm)

spód:
- szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu

masa:
- 400g kaszy jaglanej
- woda do kaszy w proporcji 2.5:1 szklanki
- 100g tahiny (lub 100g sezamu)
- 2 płaskie łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3 łyżeczki agaru 

owoce:
- 1 laska rabarbaru
- 3/4 płaskiej łyżeczki ksylitolu
- kilka łyżek wody
- maliny


wykonanie:

przygotować spód. na patelni zrumienić płatki owsiane, a następnie wiórki i przesypać do blendera.
dodać resztę składników i dokładnie zblendować. przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawić do lodówki.

gotować kaszę (2.5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy) ok. 15-20 min, aż wchłonie całą wodę, po czym pozostawić ją do ostudzenia. 

w tym czasie można przygotować tahinę, jeśli takowej brak. uprażyć na patelni sezam, a następnie zblendować na ciągnącą masę.  
warto też przygotować rabarbar - umyć, obrać, pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem paru łyżek wody i ksylitolu. dusić aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. wystudzić.

połowę ugotowanej kaszy przełożyć do miski. dodać olejek waniliowy, ksylitol i 1.5 łyżeczki agaru. do pozostałej w garnku części dodać tahinę, ksylitol i również 1.5 łyżeczki agaru. zblendować obie porcje na gładki krem.
 
wyjąć spód z lodówki. wyłożyć warstwę waniliową, a następnie sezamową. na wierzchu umieścić rabarbar oraz świeże maliny. wstawić do lodówki na co najmniej 2h.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz