16 sie 2017

frittata z kurkami z piekarnika





składniki:

- 200g kurek
- 3 jajka
- jogurt naturalny (u mnie 0%)

- posiekany szczypiorek
- posiekana świeża bazylia
- suszone pomidory w płatkach
- ok. 1 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku

- sałata (np roszponka) do ozdoby i dodatku


sposób wykonania:

kurki oczyścić dokładnie i gotować na małym ogniu przez 5 min.
w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
rozbełtać 3 jajka i jogurt, dodać curry, paprykę, sól i pieprz.
po ugotowaniu, odsączyć kurki i przełożyć je do formy na tartę (do silikonowej nie będzie tak przywierać), równomiernie rozłożyć.
następnie posypać świeżą bazylią.
zalać masą jajeczną tak, by wypełniła całą powierzchnię formy.
posypać suszonymi pomidorami w płatkach, szczypiorkiem, a na koniec pieprzem i oregano.
zapiekać 30 min, a po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na około 10 min.

na koniec ozdobić np. roszponką.
podawać z sałatą lub dowolnymi dodatkami warzywnymi :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz