6 wrz 2017

spaghetti z brokułami w kremowym sosie

mój wczorajszy obiad i kolejne autorskie danie:




składniki:

- 50g spaghetti pełnoziarnistego 
- 150g brokuła 
- 15g orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ok. 1/3 łyżeczki chilli
- sól, pieprz do smaku

- garść kiełków fasoli mung


sposób wykonania:

co najmniej 2-3 godziny wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w ciepłej wodzie.
następnie zblendować je dokładnie razem z mlekiem sojowym.

makaron ugotować al dente.
 
brokuł podzielić na mniejsze różyczki. umieścić na rozgrzanej patelni, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok. 2 minut. chodzi o to by były one gorące, ale nadal chrupiące. 
zdjąć przykrywkę i pozwolić wodzie odparować, zmniejszyć ogień. 

  wlać na patelnię zblendowane orzechy, dodać sos sojowy, chilli i pieprz, wymieszać.
gdy sos już zgęstnieje (mleko wyparuje), dorzucić makaron i wymieszać.

na talerzu posypać kiełkami fasoli mung i dla ozdoby np. tymiankiem :D
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz