28 wrz 2017

czekoladowy jagielnik ze śliwkami






składniki:
(mała forma 20cm)

masa:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 250 ml mleka kokosowego 
- pozostałości po zrobieniu mleka kokosowego 
(mogą być też po prostu wiórki kokosowe)

spód:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- kilka łyżek wody

- śliwki ok. 7-8 sztuk


sposób wykonania:

kaszę przepłukać gorącą wodą, a następnie zalać 2 szklankami wody. dodać łyżkę oleju kokosowego i gotować na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż kasza całkowicie wchłonie wodę. od czasu do czasu mieszać.

w tym czasie przygotować spód. połączyć wszystkie składniki najpierw łyżką, a potem najlepiej dłońmi. gdyby masa była zbyt sypka - dolać wody. ostatecznie masa powinna być w miarę zwarta. wyłożyć nią formę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze ugnieść.

pokroić śliwki - ok. 5 na połówki, a resztę na mniejsze kawałki.

gdy kasza będzie gotowa, dodać do niej mleko kokosowe, sok z cytryny, ksylitol, kakao i dokładnie zblendować ręcznym blenderem. 

na gotowy spód wyłożyć kawałki śliwek, następnie wylać połowę czekoladowej masy. posypać wiórkami kokosowymi, by powstała cienka biała warstwa i wylać resztę masy. na wierzch ułożyć połówki śliwek i posypać wiórkami.

piec ok. 45-50 min w temperaturze 180 stopni. kroić po wystudzeniu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz