4 wrz 2017

makaron ryżowy z sosem batatowo-orzechowym i szpinakiem

 

składniki na 2 porcje:

-100g makaronu ryżowego
-1 średni batat
-1,5 łyżki masła orzechowego 
(u mnie własnej roboty orzechowo-kokosowe)
- 2 spore garści liści świeżego szpinaku
-kawałek cukinii (ok. 5-6cm)
-kawałek imbiru (ok.2 cm)
-zagotowana woda do rozrzedzenia sosu

-1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
-1/3 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-szczypta soli i pieprzu
-odrobina tymianku do cukinii

-1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania


 sposób wykonania:

cukinię pokroić w ćwiartki. oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem. 
przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w 220 stopniach termoobiegu
(do lekkiej chrupkości)

 batata ugotować w mundurku do miękkości (ok.20min).

w tym czasie przygotować resztę składników: szpinak poszatkować, imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.

miękkiego już batata obrać delikatnie nożem ze skórki, pokroić na kawałki i umieścić w blenderze. dodać masło orzechowe, odrobinę wody, blendować i dolewać wodę w zależności od pożądanej konsystencji (puree). dodać przyprawy i dalej blendować.

ugotowany makaron przełożyć na talerz. położyć szpinak, na to imbir, a na końcu puree z batata.
posypać upieczoną cukinią i wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz