składniki na 1 sporą porcję:
(ilość poszczególnych składników możecie spokojnie dostosowywać do swoich zapotrzebowań c:)
- 50 g dowolnego makaronu
(u mnie szpinakowe bezglutenowe spaghetti)
- 1 bulwa fenkułu + koperek jeśli jest
- 3 łyżki ciecierzycy ze słoika lub puszki (ok. 50g)
- 2 suszone pomidory
- 1/4 świeżej papryczki chilli (opcjonalnie)
[ja dodałam pół i danie było bardzo ostre:p]
- garść posiekanego szczypiorku
[ja dodałam pół i danie było bardzo ostre:p]
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1/2 śmietanki słonecznikowej z tego przepisu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2/3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- spora ilość pieprzu
sposób przygotowania:
makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
w tym czasie ciecierzycę opłukać, fenkuł i pomidorki pokroić w kostkę, chilli w krążki.
na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać chilli, smażyć ok. 30 s., po czym dodać suszone pomidory i smażyć kolejne 30 s. po tym czasie zmniejszyć trochę ogień, dorzucić fenkuł, ciecierzycę i smażyć ok. 2-3 min. często mieszając.
dolać gotową śmietankę słonecznikową, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe szczypiorek i koperek fenkułu. wszystko wymieszać i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, przyprawić pieprzem. w razie potrzeby dolać odrobinę gorącej wody.
na patelnię wrzucić ugotowany, ciepły jeszcze makaron, porządnie wymieszać i podawać posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz