17 wrz 2018

bezglutenowy buraczany makaron z kalafiorem i ciecierzycą w pikantym sosie curry

zdjęcia niestety w nienajlepszej jakości, robione telefonem przy użyciu huji c;



składniki na 1 porcję:
(poszczególną ilość podaję w proporcjach, które mi odpowiadają, 
spokojnie możecie dostosować ją do pojemności własnych żołądków c:)

- 50g dowolnego makaronu spaghetti 
(u mnie bezglutenowy z dodatkiem buraka)
- 3 łyżki ciecierzycy (ze słoika lub z puszki)
- 3 spore główki kalafiora
- 1/2 pomidora

- 1/2 łyżki dowolnej pasty curry (ja użyłam zielonej)
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
(jeśli używacie ostrzejszej pasty curry, dodajcie mniej chilli)
- 80ml mleczka kokosowego light
- ok. 1/5 szklanki wody
- szczypta pieprzu 
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego

 - posiekany szczypiorek, świeża bazylia do podania


sposób przygotowania:

makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
w tym czasie podzielić główki kalafiora na mniejsze różyczki, pomidora obrać i pokroić w kostkę, ciecierzycę opłukać z zalewy.

w garnku lub na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę curry i płatki chilli (aż będzie czuć aromat pasty). wtedy zmniejszyć nieco ogień, dodać mleko kokosowe i mieszać aż do momentu, gdy pasta się rozpuści, a mleko zacznie się gotować. 

wtedy do garnka dorzucić kalafiora, pomidora, odrobinę wody, czarny pieprz i wymieszać. 
dusić całość ok. 5 min pod przykryciem, po czym dodać ciecierzycę, ew. więcej pieprzu, dobrze wymieszać i dusić kolejne 5 min. 
jeśli sos będzie zbyt rzadki - zredukować go na większym ogniu mieszając. 

ugotowany makaron przełożyć do miski, polać gotowym sosem oraz posypać zieleniną c:


w razie pytań, pytajcie w komentarzach c:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz