zdjęcia niestety w nienajlepszej jakości, robione telefonem przy użyciu huji c;
składniki na 1 porcję:
(poszczególną ilość podaję w proporcjach, które mi odpowiadają,
spokojnie możecie dostosować ją do pojemności własnych żołądków c:)
- 50g dowolnego makaronu spaghetti
(u mnie bezglutenowy z dodatkiem buraka)
- 3 łyżki ciecierzycy (ze słoika lub z puszki)
- 3 spore główki kalafiora
- 1/2 pomidora
- 1/2 łyżki dowolnej pasty curry (ja użyłam zielonej)
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
(jeśli używacie ostrzejszej pasty curry, dodajcie mniej chilli)
- 80ml mleczka kokosowego light
- ok. 1/5 szklanki wody
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
- posiekany szczypiorek, świeża bazylia do podania
sposób przygotowania:
makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
w tym czasie podzielić główki kalafiora na mniejsze różyczki, pomidora obrać i pokroić w kostkę, ciecierzycę opłukać z zalewy.
w garnku lub na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę curry i płatki chilli (aż będzie czuć aromat pasty). wtedy zmniejszyć nieco ogień, dodać mleko kokosowe i mieszać aż do momentu, gdy pasta się rozpuści, a mleko zacznie się gotować.
wtedy do garnka dorzucić kalafiora, pomidora, odrobinę wody, czarny pieprz i wymieszać.
dusić całość ok. 5 min pod przykryciem, po czym dodać ciecierzycę, ew. więcej pieprzu, dobrze wymieszać i dusić kolejne 5 min.
jeśli sos będzie zbyt rzadki - zredukować go na większym ogniu mieszając.
ugotowany makaron przełożyć do miski, polać gotowym sosem oraz posypać zieleniną c:
w razie pytań, pytajcie w komentarzach c:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz