składniki:
- 250g bobu mrożonego (lub świeżego)
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól, pieprz do smaku
sposób przygotowania:
zagotować w garnku wodę z dodatkiem łyżeczki tymianku i szczypty soli, po czym wrzucić bób i gotować al dente ok. 6 min.
po tym czasie odcedzić, zalać zimną wodą, obrać brzydsze skórki, resztę zostawić.
umieścić bób w naczyniu blendera i nieco rozdrobnić (ale nie do konsystencji papki).
następnie przełożyć do miski, dodać mąkę z ciecierzycy, wodę, łyżeczkę tymianku (można więcej), czarnuszkę, sól i pieprz do smaku. wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
formować łyżką placuszki i smażyć na beztłuszczowej nieprzywieralnej patelni do zarumienienia z obu stron.
podawać z ulubioną surówką. u mnie była to sałatka z jarmużu, zielonego ogórka, rzodkiewek z dodatkiem odrobiny oleju lnianego, soku z cytryny i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz