składniki:
-ok. 1/4 średniego kalafiora
-250 g bobu mrożonego lub świeżego
- łyżeczka tymianku
- ok.1 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sok z 3/4 cytryny
- ok. 1 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego/rzepakowego
- 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- spora szczypta pieprzu
- posiekana kolendra, rzeżucha
sposób przygotowania:
kalafior podzielić na mniejsze różyczki, następnie partiami rozdrobnić w blenderze do drobnej konsystencji ryżu. przełożyć do miski.
w osobnej miseczce połączyć składniki dressingu (sok i skórka z cytryny, imbir, olej, sos sojowy i przyprawy).
dodać sos do rozdrobnionego kalafiora i dokładnie wymieszać.
wyłożyć kalafiorowy ryż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min w temperaturze 200 stopni.
w tym czasie w garnku zagotować wodę z dodatkiem tymianku i szczypty soli, po czym gotować bób ok. 6 min (al dente). po tym czasie odcedzić i w zależności od preferencji zdjąć skórkę lub nie. ja obrałam tylko niektóre - brzydsze skórki :)
gotowy ryż przełożyć do miski, na środku umieścić bób, posypać kolendrą i rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz