11 lis 2017

(vegan, gluten-free) zapiekanka z makaronem ryżowym, serem z ziemniaka i groszkiem

niestety zdjęcia z telefonu, moja wczorajsza bardzo łatwa kolacyjka:



składniki:

- 100g makaronu ryżowego wstążki

(ser z ziemniaka)
- 1 średni ziemniak
- mały kawałek marchewki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok.1/2 szklanki wody po gotowaniu warzyw
- 2,5 łyżki płatków drożdżowych 
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
- pieprz do smaku

- 70g mrożonego groszku
- świeża bazylia
- szczypiorek


sposób przygotowania:

ziemniaka i marchewkę ugotować do miękkości. zostawić wodę po gotowaniu.
wszystkie składniki na ser zblendować dokładnie za pomocą ręcznego blendera.
osobno ugotować groszek w lekko osolonej wodzie.

makaron ryżowy zalać lub ugotować o połowę krócej niż w przepisie (by był al dente).

połączyć makaron z połową sera z ziemniaka, groszkiem, posiekaną świeżą bazylią, 
ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. 

przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, zalać resztą sera i posypać odrobiną słodkiej papryki.
zapiekać 30 min w temperaturze 180 stopni. gotowe posypać szczypiorkiem.


ja zjadłam to danie z mini sałatką z rukoli, kiełków brokuła i ogórka zielonego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz