12 kwi 2018

placki z bobem





składniki:

- 250g bobu mrożonego (lub świeżego)
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól, pieprz do smaku


sposób przygotowania:

zagotować w garnku wodę z dodatkiem łyżeczki tymianku i szczypty soli, po czym wrzucić bób i gotować al dente ok. 6 min. 
po tym czasie odcedzić, zalać zimną wodą, obrać brzydsze skórki, resztę zostawić.

umieścić bób w naczyniu blendera i nieco rozdrobnić (ale nie do konsystencji papki).

następnie przełożyć do miski, dodać mąkę z ciecierzycy, wodę, łyżeczkę tymianku (można więcej), czarnuszkę, sól i pieprz do smaku. wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

formować łyżką placuszki i smażyć na beztłuszczowej nieprzywieralnej patelni do zarumienienia z obu stron.

podawać z ulubioną surówką. u mnie była to sałatka z jarmużu, zielonego ogórka, rzodkiewek z dodatkiem odrobiny oleju lnianego, soku z cytryny i pieprzu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz