11 lis 2017

ryż z pieczarkami i dynią w sosie orzechowym

 no i dzisiejszy obiadek :)



składniki:
(na 2 porcje)

- 1/2 średniej dyni hokkaido
- 8 pieczarek
- 1 szklanka wody 
- 3 łyżki masła orzechowego domowej roboty
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

- 100g brązowego ryżu długoziarnistego
- szczypiorek, rukola


sposób przygotowania:

oczyszczoną dynię pokroić w kosteczkę i ugotować do miękkości. odcedzić i przełożyć do miski.

ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

do garnka wlać wodę, dodać masło orzechowe i pieczarki. 
zagotować, na małym ogniu mieszać aż masło orzechowe się rozpuści.
wtedy dodać płatki drożdżowe i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
pozostawić na ok.15 min aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas. dodać soli i pieprzu do smaku.

na końcu dodać dynię i mieszając doprowadzić do upragnionej konsystencji.
ewentualnie przyprawić.

podawać z ryżem, zieleniną.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz