mój wczorajszy obiad i kolejne autorskie danie:
składniki:
- 50g spaghetti pełnoziarnistego
- 150g brokuła
- 15g orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ok. 1/3 łyżeczki chilli
- sól, pieprz do smaku
- garść kiełków fasoli mung
sposób wykonania:
co najmniej 2-3 godziny wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w ciepłej wodzie.
następnie zblendować je dokładnie razem z mlekiem sojowym.
makaron ugotować al dente.
brokuł podzielić na mniejsze różyczki. umieścić na rozgrzanej patelni, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok. 2 minut. chodzi o to by były one gorące, ale nadal chrupiące.
zdjąć przykrywkę i pozwolić wodzie odparować, zmniejszyć ogień.
wlać na patelnię zblendowane orzechy, dodać sos sojowy, chilli i pieprz, wymieszać.
gdy sos już zgęstnieje (mleko wyparuje), dorzucić makaron i wymieszać.
na talerzu posypać kiełkami fasoli mung i dla ozdoby np. tymiankiem :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz