18 wrz 2018

bezglutenowy makaron szpinakowy z fenkułem i ciecierzycą w kremowym sosie ze słonecznika






składniki na 1 sporą porcję:
(ilość poszczególnych składników możecie spokojnie dostosowywać do swoich zapotrzebowań c:)

- 50 g dowolnego makaronu 
(u mnie szpinakowe bezglutenowe spaghetti)

- 1 bulwa fenkułu  + koperek jeśli jest
- 3 łyżki ciecierzycy ze słoika lub puszki (ok. 50g)
- 2 suszone pomidory
- 1/4 świeżej papryczki chilli (opcjonalnie)
[ja dodałam pół i danie było bardzo ostre:p]
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego

- 1/2 śmietanki słonecznikowej z tego przepisu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2/3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- spora ilość pieprzu


sposób przygotowania:

makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
w tym czasie ciecierzycę opłukać, fenkuł i pomidorki pokroić w kostkę, chilli w krążki.

na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać chilli, smażyć ok. 30 s., po czym dodać suszone pomidory i smażyć kolejne 30 s. po tym czasie zmniejszyć trochę ogień, dorzucić fenkuł, ciecierzycę i smażyć ok. 2-3 min. często mieszając. 

dolać gotową śmietankę słonecznikową, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe szczypiorek i koperek fenkułu. wszystko wymieszać i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, przyprawić pieprzem. w razie potrzeby dolać odrobinę gorącej wody. 

na patelnię wrzucić ugotowany, ciepły jeszcze makaron, porządnie wymieszać i podawać posypane szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz