3 lut 2018

tamaryndowo-imbirowe pad thai ze szczypiorkiem i chipsami z topinambura

łagodne, słodkawe i lekko kwaśne danie z pysznym chrupiącym topinamburkiem




składniki:

- 100g makaronu ryżowego

- 150g topinambura
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego

- 2,5 łyżki pasty tamaryndowej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 i 1/4 łyżeczki syropu klonowego
- kawałek świeżego imbiru (ok.1cm)
- gorąca woda

- 1 żołta papryczka chilli pozbawiona pestek
- 1/2 pęczka szczypiorku 
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka ziaren sezamu

- kiełki słonecznika
- płatki drożdżowe


sposób przygotowania:

topinambura nie obierać, dokładnie umyć i osuszyć. następnie pokroić w ukośne kilkumilimetrowe talarki.
 wsypać do miseczki razem z olejem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
rozłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia. piec w 220 stopniach termoobiegu przez 20 minut. 
w połowie czasu przewrócić na drugą stronę. potem zostawić w wyłączonym piekarniku.

w tym czasie makaron ryżowy ugotować nieco krócej niż jest to w przepisie na opakowaniu.

przygotować sos: w szklance umieścić pastę tamaryndową, sos sojowy, syrop klonowy, starkowany na małych oczkach tarki imbir. 
zalać gorącą wodą do ok. połowy szklanki. wymieszać.

posiekać szczypiorek i chilli (w półokrągłe paseczki). uprażyć ziarna sezamu.

na patelni rozgrzać olej, po czym chwilę podsmażać chilli. zalać sosem.
następnie wrzucić makaron i dokładnie wymieszać. 
dodać szczypiorek, sezam i łyżkę płatków drożdżowych i porządnie mieszać aż płyn odparuje.

gotowe pad thai nałożyć do miski, dodać chrupiący topinambur.
posypać kiełkami i płatkami drożdżowymi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz