1 sty 2018

ryż z zielonymi warzywami





składniki:

100g brokuła
1/2 pęczka szparagów
200g cukini
2 garście liści jarmużu
1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżeczka czarnuszki,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku

50g naturalnego brązowego ryżu

zielony ogórek, posiekany szczypiorek


sposób wykonania:

ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
brokuł podzielić na mniejsze różyczki, szparagi i cukinię pokroić na mniejsze części.

na patelnię wlać około 3/4 szklanki wody, rozgrzać i dodać brokuła. dusić pod przykryciem około 5 min aż zmięknie. wtedy dodać szparagi (bez główek), cukinię, łyżeczkę oleju. smażyć, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. wrzucić też przyprawy i główki szparagów, a pod sam koniec liście jarmużu.

podawać z ryżem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz